Verzorging van zomereczeem bij paarden

Zomereczeem is een aandoening bij paarden die ook wel bekend staat als staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch. SME wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van de Culicoïdes Robertii mug, ook wel de knut genoemd. SME is de meest voorkomende allergie bij paarden. Door de hevige jeuk schuren veel paarden onophoudelijk en vaak tot bloedens toe met als gevolg geïrriteerde en verdikte plekken op de huid, met name tussen de manen en bij de staart. 

Oorzaak zomereczeem paarden

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een allergie voor het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes Robertii mug, ook wel de knut genoemd. Zetmeel en suikerrijke voeding versterken zomereczeem. Realiseer je dat krachtvoer, gras, hooi, muesli, appeltaart, wortels en appels veel suiker bevatten! Fructaan is de boosdoener in die voeding en het weer beïnvloedt het gehalte. Hier is een interessante mogelijkheid om de zogenoemde Fructaan-index in de gaten te houden voor jouw lokatie:

Fructaan-index

Symptomen

  • Schuren aan de staart, manen en soms de buik;
  • kale plekken;
  • verdikte huid van en open wonden op manenkam en staartwortel.

Preventie en behandeling zomereczeem

Er zijn vele preventieve oplossingen zoals een eczeemdeken, paard verplaatsen naar koeler oorden en insectensprays. Je kunt kiezen voor een spray met synthetische insecticiden gebaseerd op pyrethroïde, of voor een product als PROB Summer Deo, gebaseerd op Eucalyptus en Citroengras. Verder zijn er diverse PROB producten die bovengenoemde symptomen effectief kunnen behandelen.

Unieke PROB ervaringen

Meer dan 25 jaar ervaring met PROB in Scandinavië nu beschikbaar in Nederland! Zomereczeem symptomen zijn te behandelen met diverse PROB producten.

Voorbeelden van succes

Huid – Zomereczeem op het onderbeen. PROB Shampoo is een shampoo op basis van pijnboom extract. Effectieve verzachting van geïrriteerde huid en gelijktijdige desinfectie. Verwijdert roos en maakt huid schilfers los. Reinigende en hydraterende werking voor de huid en vacht. PROB Oil is een desinfecterende olie die de huid niet uitdroogt. Behandeling van jeuk en schuurplekken in de manen en staart. Eenvoudig aan te brengen, ook op dikke vacht. Druppelsgewijs aanbrengen is voldoende, licht inmasseren met de hand. Vlekt niet! PROB Super Cream is een crème op basis van pijnboom extract en Aloë Vera. Effectieve hydratatie van droge, gevoelige en geïrriteerde huid. Wordt zeer snel geabsorbeerd door de huid en blijft tot 96 uur aanwezig/actief.

Lees nog meer over zomereczeem bij paarden op paardenarts.nl/zomereczeem en paardenarts.nl/staartschuren

0 Kommentare

Hinterlasse ein Kommentar

An der Diskussion beteiligen?
Hinterlasse uns deinen Kommentar!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.